Wat is DNS?

DNS (Domain Name System) is het systeem dat ervoor zorgt dat uw domeinnaam en alle mogelijkheden hiervan gekoppeld worden aan een IP(v4)-adres (Internet Protocol-adres). DNS zorgt ervoor dat u www.google.nl in uw browser kunt intoetsen in plaats van 173.194.34.151, wat een stuk moeilijker te onthouden is. Voor IP versie 6 zou het zelfs nog lastiger te onthouden zijn, want dan is het adres 2a00:1450:4009:804::1018.

Het instellen van deze DNS-instellingen kan echter complexe materie zijn en het is voor de bereikbaarheid van uw website of e-mail ook erg belangrijk dat dit goed ingesteld wordt. We zullen hieronder de DNS-records uitleggen, welke bij Retailer Today relevant zijn, en hoe u deze kunt aanpassen. 

Welke DNS-records zijn relevant voor Retailer Today?

Wanneer uw website live gaat zijn er een aantal  DNS-aanpassingen noodzakelijk. Na het aanpassen van de instellingen kan het tot een dag duren voordat ze actief worden. Op deze pagina staat beschreven welke aanpassingen nodig zijn. De instellingen kunt u aanpassen bij het bedrijf waar u het domein geregistreerd hebt.

Let op! Het record voor www. moet als CNAME worden ingesteld! Het A-record mag alleen gebruikt worden voor de domeinnaam zonder www!

Het 'A'-record instellen voor Retailer Today

Als u wilt dat uw hoofddomein "jouwdomein.nl" naar uw website verwijst, kunt u zoals in de afbeelding weergegeven het IP-adres "84.22.100.100" invoeren. Omdat het voor zoekmachines niet wenselijk is dat uw site op zowel "jouwdomein.nl" en "www.jouwdomein.nl" draait, verwijzen we "jouwdomein.nl" automatisch door naar "www.jouwdomein.nl".

Het 'CNAME'-record instellen voor Retailer Today

Stel voor de "www" in dat deze gaat verwijzen naar "hosting.retailertoday.nl.". Zodra wij uw domein ingesteld hebben bij uw website zal deze zichtbaar worden voor bezoekers. 

Wilt u dat de website gaat draaien op een subdomein zoals "webshop.jouwdomein.nl"? Stel dan in plaats van de "www" een record voor "webshop" in. In dit geval is het niet nodig uw 'A'-record aan te passen.

Optioneel: Toestemming geven voor het verzenden van e-mail.

Het Retailer Today plaform verstuurt e-mails naar uw bezoekers. Denk hierbij aan e-mails  voor 'wachtwoord vergeten' en orderbevestigingen. Het kan echter voorkomen dat e-mail in de spamfilters terecht komen. In dat geval is het verstandig een 'SPF'-record aan te maken of te wijzigen. SPF staat voor Sender Policy Frame en wordt door bijvoorbeeld Google en Microsoft (gmail/hotmail/outlook.com) gebruikt om te controleren of de verzendende mailserver wel e-mails mag versturen voor dat domein.

Het 'SPF'-record instellen voor Retailer Today

Indien u nog geen 'SPF'-record heeft ingesteld voor uw domein, maak dan een 'TXT'-record met daarin "v=spf1 include:retailertoday.nl -all".

Heeft u al een 'SPF'-record? Zorg dan dat deze bijvoorbeeld begint met "v=spf1 include:retailertoday.nl" gevolgd door uw bestaande instellingen.

Het aanpassen van deze instelling moet zorgvuldig gebeuren. Kijk op  http://www.openspf.org/SPF_Record_Syntax. voor de uitgebreide documentatie.